EP BiH – Gubitaš ili najprofitabilnija komopanija!?

Bez autora
Aug 08 2011

220 miliona oročenih maraka nalazi se na računima Elektroprivrede BiH. Ovaj novac je čuvan da bi bio uložen u investicije, razvoj i modernizaciju kako Elektroprivrede, tako i rudnika u Federaciji BiH. Podatak o ušteđevini Vlada Federacije je dobila nakon što je smijenila kompletan vrh kompanije, koja je, dok joj je na čelu bio Amer Jerlagić, proglašena gubitničkom. Postavlja se pitanje-odakle gubitničkoj kompaniji 220 miliona akumuliranih maraka, najvećim dijelom ušteđenih 2008. i 2009. godine? Odgovor je jednostavan. Kompanija nije gubitnik. Bila je to samo prašina u oči javnosti iz nove federalne Vlade, kako bi se pronašao dobar razlog za smjenu nepodobnog vodstva kompanije na čelu sa, za njih, nepodobnim Amerom Jerlagićem. Ante Krajina, ministar finansija FBiH, epitet gubitničke kompanije pravda mogućim dugovima i kreditima Elektroprivrede. No, informacije o dubiozi Komapnije nema ni nakon 4 i po mjeseca u fotelji ministra finansija.

EP BiH – Gubitaš ili najprofitabilnija komopanija!?220 miliona oročenih maraka nalazi se na računima Elektroprivrede BiH.

Ovaj novac je čuvan da bi bio uložen u investicije, razvoj i modernizaciju kako Elektroprivrede, tako i rudnika u Federaciji BiH. Podatak o ušteđevini Vlada Federacije je dobila nakon što je smijenila kompletan vrh kompanije, koja je, dok joj je na čelu bio Amer Jerlagić, proglašena gubitničkom.

Postavlja se pitanje-odakle gubitničkoj kompaniji 220 miliona akumuliranih maraka, najvećim dijelom ušteđenih 2008. i 2009. godine? Odgovor je jednostavan. Kompanija nije gubitnik. Bila je to samo prašina u oči javnosti iz nove federalne Vlade, kako bi se pronašao dobar razlog za smjenu nepodobnog vodstva kompanije na čelu sa, za njih, nepodobnim Amerom Jerlagićem.
 
Ante Krajina, ministar finansija FBiH, epitet gubitničke kompanije pravda mogućim dugovima i kreditima Elektroprivrede. No, informacije o dubiozi Komapnije nema ni nakon 4 i po mjeseca u fotelji ministra finansija.
 
Dakle, razlozi smjene vrha Elektroprivrede su jasni. Entitetskoj Vladi i u rebalansiranom budžetu nedostaje gotovo 150 miliona maraka, koje su trebali, ali neće dobiti od MMF-a. Budžetske rupe krpit će od akumuliranih sredstava profitabilnih kompanija kao što su Elektroprivreda i BH Telekom.
 
Cijena bi mogla biti prodaja u bescijenje kompanija koje, bez razvoja neće biti konkurentne na tržištu, tvrdi Bevanda, ali i drugi ekonomski analitičari.

Analitičari upozoravaju da je akumulirani novac kompanija pametnije potrošiti na razvoj, modernizaciju i zapošljavanje građana čije pare to ustvari i jesu. Inače, tvrde, bliži nam se "grčki sindrom".

Potrebno je, jasni su ekonomisti, investirati u infrastrukturu kako bi se ojačao ekonomski sistem BiH. Krpljenje budžeta novcem s računa kompanija, čak i uz saglasnost entitetske Vlade i Parlamenta, moglo bi izazvati reakciju malih dioničara. U tom slučaju, njihove krivične prijave, mogle bi dodatno uzdrmati i ovako staklene noge federalnog budžeta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik